Sie10

Oszczędzanie prądu przy przygotowywaniu posiłków

Istnieje przekonanie, że podczas przygotowania posiłków zużywamy większość energii elektrycznej w zestawieniu z innymi sposobami na jej wykorzystywanie. Oszczędzanie prądu przy przygotowywaniu posiłków Dlatego warto pomyśleć, w jaki sposób można zniwelować do minimum zużywanie prądu przy przygotowywaniu posiłków i jakie sposoby istnieją, aby zmniejszyć wykorzystywanie energii do minimum. Oto kilka z nich.

Warto zadbać o czystość kuchenki elektrycznej, zwłaszcza zaś jeśli posiadamy płyty grzejne, albo indukcyjne. Brud, który się osadza na kuchence bardzo utrudnia przepływ ciepła między płyta a garnkiem w związku z czym kuchenka pobiera więcej prądu. To samo tyczy się garnków. Warto zwracać uwagę na to, czy garnki bądź tez ich spody są odpowiednio czysto. Jeśli chodzi o garnki, to aby zmniejszyć zużycie energii warto zwrócić uwagę na średnicę garnka, która to powinna być nieco większa niż średnica płyty grzejnej.

Oprócz tego, łatwiejszy przepływ ciepła między kuchenką a garnkiem niewątpliwie ułatwia płaskie dno garnka. Oszczędzanie prądu przy przygotowywaniu posiłków Dlatego warto w takie naczynia się zaopatrzyć. Warto również pamiętać, że najlepsze w kwestii oszczędzania są garnki o grubym, aluminiowym, bądź miedzianym dnie. One bowiem o wiele lepiej rozprowadzają ciepło po całej powierzchni garnka niż inne materiały.

Jeśli potrzebujemy wrzącej wody, to najlepiej i oszczędniej jest ugotować ją w czajniku, niż na elektrycznej kuchence. Oprócz tego warto pamiętać o tym, żeby zagotowywać jej tyle, ile jest nam w danej chwili niezbędne do funkcjonowania. Czajniki elektryczne po to mają wskaźnik ilości wody, aby móc z niego korzystać w i ten sposób nie zużywać dodatkowej energii na niepotrzebną ilość wody. Warto również zadbać o to, aby grzałka w czajniki nie była pokryta kamieniem, bowiem wtedy taki czajnik zużywa o wiele więcej energii elektrycznej.

Jeśli gotujemy warzywa, mięso czy cokolwiek, to warto zużywać do tego możliwie najmniejszą ilość wody. Oprócz tego, dobrze jest pamiętać o tym, aby garnki, w których gotujemy, podczas gotowania były przykryte, bowiem to zmniejsza ilość ciepła, która przedostaje się do atmosfery w postaci pary wodnej, co znów powoduje zwiększenie poboru energii. Oszczędzanie prądu przy przygotowywaniu posiłków Istotne jest jednak, aby nie doprowadzić do wykipienia wody, bowiem to zmarnuje mnóstwo energii. Wszystko przez to, że kipiąca woda dość intensywnie schłodzi płytę grzejną kuchenki odparowując z niej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.